Cpa Questions

Multiple Choice—CPA Adapted Chapter 14 – Long Term Liabilities 1. On July 1, 2010, Spear Co. issued 1,000 of its 10%, $1,000 bonds at 99 plus accrued interest. The bonds are dated April 1, 2010 and mature on April 1, 2020. Interest is payable semiannually on April 1 and October 1. What amount did Spear receive from the bond issuance? a. $1,015,000 b. $1,000,000 c. $990,000 d. $965,000 2. On January 1, 2010, Solis Co. issued its 10% bonds in the face amount of $3,000,000, which mature on January 1, 2020. The bonds were issued for $3,405,000 to yield 8%, resulting in bond premium of $405,000.

Solis uses the effective-interest method of amortizing bond premium. Interest is payable annually on December 31. At December 31, 2010, Solis’s adjusted unamortized bond premium should be a. $405,000. b. $377,400. c. $364,500. d. $304,500. 3. On July 1, 2009, Noble, Inc. issued 9% bonds in the face amount of $5,000,000, which mature on July 1, 2015. The bonds were issued for $4,695,000 to yield 10%, resulting in a bond discount of $305,000. Noble uses the effective-interest method of amortizing bond discount. Interest is payable annually on June 30. At June 30, 2011, Noble’s unamortized bond discount should be a. 264,050. b. $255,000. c. $244,000. d. $215,000. 4. On January 1, 2010, Huff Co. sold $1,000,000 of its 10% bonds for $885,296 to yield 12%. Interest is payable semiannually on January 1 and July 1. What amount should Huff report as interest expense for the six months ended June 30, 2010? a. $44,266 b. $50,000 c. $53,118 d. $60,000 5. On January 1, 2011, Doty Co. redeemed its 15-year bonds of $2,500,000 par value for 102. They were originally issued on January 1, 1999 at 98 with a maturity date of January 1, 2014. The bond issue costs relating to this transaction were $150,000.

Doty amortizes discounts, premiums, and bond issue costs using the straight-line method. What amount of loss should Doty recognize on the redemption of these bonds (ignore taxes)? a. $90,000 b. $60,000 c. $50,000 d. $0 6. On its December 31, 2010 balance sheet, Emig Corp. reported bonds payable of $6,000,000 and related unamortized bond issue costs of $320,000. The bonds had been issued at par. On January 2, 2011, Emig retired $3,000,000 of the outstanding bonds at par plus a call premium of $70,000. What amount should Emig report in its 2011 income statement as loss on extinguishment of debt (ignore taxes)? . $0 b. $70,000 c. $160,000 d. $230,000 7. On January 1, 2006, Goll Corp. issued 1,000 of its 10%, $1,000 bonds for $1,040,000. These bonds were to mature on January 1, 2016 but were callable at 101 any time after December 31, 2009. Interest was payable semiannually on July 1 and January 1. On July 1, 2011, Goll called all of the bonds and retired them. Bond premium was amortized on a straight-line basis. Before income taxes, Goll’s gain or loss in 2011 on this early extinguishment of debt was a. $30,000 gain. b. $12,000 gain. c. $10,000 loss. d. $8,000 gain. 8. On June 30, 2011, Omara Co. ad outstanding 8%, $3,000,000 face amount, 15-year bonds maturing on June 30, 2021. Interest is payable on June 30 and December 31. The unamortized balances in the bond discount and deferred bond issue costs accounts on June 30, 2011 were $105,000 and $30,000, respectively. On June 30, 2011, Omara acquired all of these bonds at 94 and retired them. What net carrying amount should be used in computing gain or loss on this early extinguishment of debt? a. $2,970,000. b. $2,895,000. c. $2,865,000. d. $2,820,000. 9. A ten-year bond was issued in 2009 at a discount with a call provision to retire the bonds.

When the bond issuer exercised the call provision on an interest date in 2011, the carrying amount of the bond was less than the call price. The amount of bond liability removed from the accounts in 2011 should have equaled the a. call price. b. call price less unamortized discount. c. face amount less unamortized discount. d. face amount plus unamortized discount. 10. Paige Co. took advantage of market conditions to refund debt. This was the fourth refunding operation carried out by Paige within the last three years. The excess of the carrying amount of the old debt over the amount paid to extinguish it should be reported as a a. ain, net of income taxes. b. loss, net of income taxes. c. part of continuing operations. d. deferred credit to be amortized over the life of the new debt. *11. Eddy Co. is indebted to Cole under a $400,000, 12%, three-year note dated December 31, 2009. Because of Eddy’s financial difficulties developing in 2011, Eddy owed accrued interest of $48,000 on the note at December 31, 2011. Under a troubled debt restructuring, on December 31, 2011, Cole agreed to settle the note and accrued interest for a tract of land having a fair value of $360,000. Eddy’s acquisition cost of the land is $290,000.

We will write a custom essay sample on
Cpa Questions
or any similar topic only for you
We will write a custom essay sample on
Cpa Questions
or any similar topic only for you
Order now
Order now

Ignoring income taxes, on its 2011 income statement Eddy should report as a result of the troubled debt restructuring Gain on DisposalRestructuring Gain a. $158,000$0 b. $110,000$0 c. $70,000$40,000 d. $70,000$88,000 Multiple Choice Answers—CPA Adapted Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | 1. | a| 3. | a| 5. | a| 7. | d| 9. | c| *11. | d| 2. | b| 4. | c| 6. | d| 8. | c| 10. | c| | | No. AnswerDerivation 1. a($1,000,000 ? .99) + ($1,000,000 ? .10 ? 3/12) = $1,015,000. 2. b$405,000 – [($3,000,000 ? .10) – ($3,405,000 ? .08)] = $377,400. 3. a2009–2010:$4,695,000 + [($4,695,000 ? 1) – ($5,000,000 ? .09)] = $4,714,500. 2010–2011:$4,714,500 + ($471,450 – $450,000) = $4,735,950 $5,000,000 – $4,735,950 = $264,050. 4. c$885,296 ? .06 = $53,118. 5. a($2,500,000 ? 1. 02) –= $90,000. 6. d($3,000,000 + $70,000) – [($6,000,000 – $320,000) ? 1/2] = $230,000. 7. d – ($1,000,000 ? 1. 01) = $8,000. 8. c$3,000,000 – ($105,000 + $30,000) = $2,865,000. 9. cConceptual. 10. cConceptual. *11. d$360,000 – $290,000 = $70,000 ($400,000 + $48,000) – $360,000 = $88,000. Chapter 15 – Stockholders’ Equity 1. A corporation was organized in January 2007 with authorized capital of $10 par value common stock.

On February 1, 2010, shares were issued at par for cash. On March 1, 2010, the corporation’s attorney accepted 7,000 shares of common stock in settlement for legal services with a fair value of $90,000. Additional paid-in capital would increase on February 1, 2010March 1, 2010 a. YesNo b. YesYes c. NoNo d. NoYes 2. On July 1, 2010, Nall Co. issued 2,500 shares of its $10 par common stock and 5,000 shares of its $10 par convertible preferred stock for a lump sum of $125,000. At this date Nall’s common stock was selling for $24 per share and the convertible preferred stock for $18 per share. The amount of he proceeds allocated to Nall’s preferred stock should be a. $62,500. b. $75,000. c. $90,000. d. $68,750. 3. Horton Co. was organized on January 2, 2010, with 500,000 authorized shares of $10 par value common stock. During 2010, Horton had the following capital transactions: January 5—issued 375,000 shares at $14 per share. July 27—purchased 25,000 shares at $11 per share. November 25—sold 15,000 shares of treasury stock at $13 per share. Horton used the cost method to record the purchase of the treasury shares. What would be the balance in the Paid-in Capital from Treasury Stock account at December 31, 2010? . $0. b. $15,000. c. $30,000. d. $45,000. 4. In 2010, Hobbs Corp. acquired 9,000 shares of its own $1 par value common stock at $18 per share. In 2011, Hobbs issued 4,000 of these shares at $25 per share. Hobbs uses the cost method to account for its treasury stock transactions. What accounts and what amounts should Hobbs credit in 2011 to record the issuance of the 4,000 shares? TreasuryAdditionalRetainedCommon StockPaid-in CapitalEarnings Stock a. $72,000$70,000 b. $72,000$28,000 c. $96,000$4,000 d. $68,000$28,000$4,000 5. At its date of incorporation, Sauder, Inc. ssued 100,000 shares of its $10 par common stock at $11 per share. During the current year, Sauder acquired 20,000 shares of its common stock at a price of $16 per share and accounted for them by the cost method. Subsequently, these shares were reissued at a price of $12 per share. There have been no other issuances or acquisitions of its own common stock. What effect does the reissuance of the stock have on the following accounts? Retained EarningsAdditional Paid-in Capital a. DecreaseDecrease b. No effectDecrease c. DecreaseNo effect d. No effectNo effect 6. Farmer Corp. owned 20,000 shares of Eaton Corp. urchased in 2007 for $240,000. On December 15, 2010, Farmer declared a property dividend of all of its Eaton Corp. shares on the basis of one share of Eaton for every 10 shares of Farmer common stock held by its stockholders. The property dividend was distributed on January 15, 2011. On the declaration date, the aggregate market price of the Eaton shares held by Farmer was $400,000. The entry to record the declaration of the dividend would include a debit to Retained Earnings of a. $0. b. $160,000. c. $240,000. d. $400,000. 7. A corporation declared a dividend, a portion of which was liquidating.

How would this distribution affect each of the following? Additional Paid-in CapitalRetained Earnings a. DecreaseNo effect b. DecreaseDecrease c. No effectDecrease d. No effectNo effect 8. On May 1, 2010, Ziek Corp. declared and issued a 10% common stock dividend. Prior to this dividend, Ziek had 100,000 shares of $1 par value common stock issued and outstanding. The fair value of Ziek ‘s common stock was $20 per share on May 1, 2010. As a result of this stock dividend, Ziek’s total stockholders’ equity a. increased by $200,000. b. decreased by $200,000. c. decreased by $10,000. d. did not change. . How would the declaration and subsequent issuance of a 10% stock dividend by the issuer affect each of the following when the market value of the shares exceeds the par value of the stock? Additional Common StockPaid-in Capital a. No effectNo effect b. No effectIncrease c. IncreaseNo effect d. IncreaseIncrease 10. On December 31, 2010, the stockholders’ equity section of Arndt, Inc. , was as follows: Common stock, par value $10; authorized 30,000 shares; issued and outstanding 9,000 shares$ 90,000 Additional paid-in capital116,000 Retained earnings 174,000 Total stockholders’ equity$380,000

On March 31, 2011, Arndt declared a 10% stock dividend, and accordingly 900 additional shares were issued, when the fair market value of the stock was $18 per share. For the three months ended March 31, 2011, Arndt sustained a net loss of $32,000. The balance of Arndt’s retained earnings as of March 31, 2011, should be a. $125,800. b. $133,000. c. $134,800. d. $142,000. *11. At December 31, 2010 and 2011, Plank Corp. had outstanding 2,000 shares of $100 par value 8% cumulative preferred stock and 10,000 shares of $10 par value common stock. At December 31, 2010, dividends in arrears on the preferred stock were $8,000.

Cash dividends declared in 2011 totaled $30,000. What amounts were payable on each class of stock? Preferred StockCommon Stock a. $16,000$14,000 b. $22,000$8,000 c. $24,000$6,000 d. $30,000$0 Multiple Choice Answers—CPA Adapted Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | 1. | d| 3. | c| 5. | c| 7. | b| 9. | d| *11. | c| 2. | b| 4. | b| 6. | d| 8. | d| 10. | a| | | No. AnswerDerivation 1. dConceptual. 2. b($24 2,500) + ($18 5,000) = $150,000. $90,000 ————— ? $125,000 = $75,000. $150,000 3. c15,000 $2 = $30,000. 4. b(4,000 $18) = $72,000; (4,000 $7) = $28,000. . cConceptual. 6. d$400,000 (market value). 7. b Conceptual. 8. dConceptual. 9. dConceptual. 10. a$174,000 – $32,000 – (900 $18) = $125,800. *11. c($200,000 . 08) + $8,000 = $24,000; $30,000 – $24,000 = $6,000 Chapter 16 — Dilutive Securities ; Earnings Per Share 1. On January 2, 2010, Farr Co. issued 10-year convertible bonds at 105. During 2012, these bonds were converted into common stock having an aggregate par value equal to the total face amount of the bonds. At conversion, the market price of Farr’s common stock was 50 percent above its par value.

On January 2, 2010, cash proceeds from the issuance of the convertible bonds should be reported as a. paid-in capital for the entire proceeds. b. paid-in capital for the portion of the proceeds attributable to the conversion feature and as a liability for the balance. c. a liability for the face amount of the bonds and paid-in capital for the premium over the face amount. d. a liability for the entire proceeds. 2. Lang Co. issued bonds with detachable common stock warrants. Only the warrants had a known market value. The sum of the fair value of the warrants and the face amount of the bonds exceeds the cash proceeds.

This excess is reported as a. Discount on Bonds Payable. b. Premium on Bonds Payable. c. Common Stock Subscribed. d. Paid-in Capital in Excess of Par—Stock Warrants. 3. On January 1, 2010, Sharp Corp. granted an employee an option to purchase 6,000 shares of Sharp’s $5 par value common stock at $20 per share. The Black-Scholes option pricing model determines total compensation expense to be $140,000. The option became exercisable on December 31, 2011, after the employee completed two years of service. The market prices of Sharp’s stock were as follows: January 1, 2010$30 December 31, 201150

For 2011, should recognize compensation expense under the fair value method of a. $90,000. b. $30,000. c. $70,000. d. $0. *4. On January 2, 2010, for past services, Rosen Corp. granted Nenn Pine, its president, 16,000 stock appreciation rights that are exercisable immediately and expire on January 2, 2011. On exercise, Nenn is entitled to receive cash for the excess of the market price of the stock on the exercise date over the market price on the grant date. Nenn did not exercise any of the rights during 2010. The market price of Rosen’s stock was $30 on January 2, 2010, and $45 on December 31, 2010.

As a result of the stock appreciation rights, Rosen should recognize compensation expense for 2010 of a. $0. b. $80,000. c. $240,000. d. $480,000. Multiple Choice Answers—Dilutive Securities, CPA Adapted Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | 1. | d| 2. | a| 3. | c| *4. | c| No. AnswerDerivation 1. dConceptual. 2. aConceptual. 3. c$140,000 ? 2 = $70,000. *4. c($45 – $30) ? 16,000 = $240,000. Earnings Per Share 5. Didde Co. had 300,000 shares of common stock issued and outstanding at December 31, 2010. No common stock was issued during 2011. On January 1, 2011, Didde issued 200,000 shares of nonconvertible preferred stock.

During 2011, Didde declared and paid $100,000 cash dividends on the common stock and $80,000 on the preferred stock. Net income for the year ended December 31, 2011 was $620,000. What should be Didde’s 2011 earnings per common share? a. $2. 07 b. $1. 80 c. $1. 73 d. $1. 47 6. At December 31, 2011 and 2010, Miley Corp. had 180,000 shares of common stock and 10,000 shares of 5%, $100 par value cumulative preferred stock outstanding. No dividends were declared on either the preferred or common stock in 2011 or 2010. Net income for 2011 was $400,000. For 2011, earnings per common share amounted to a. $2. 22. b. $1. 94. c. 1. 67. d. $1. 11. 7. Marsh Co. had 2,400,000 shares of common stock outstanding on January 1 and December 31, 2011. In connection with the acquisition of a subsidiary company in June 2010, Marsh is required to issue 100,000 additional shares of its common stock on July 1, 2012, to the former owners of the subsidiary. Marsh paid $200,000 in preferred stock dividends in 2011, and reported net income of $3,400,000 for the year. Marsh’s diluted earnings per share for 2011 should be a. $1. 42. b. $1. 36. c. $1. 33. d. $1. 28. 8. Foyle, Inc. , had 560,000 shares of common stock issued and outstanding at December 31, 2010.

On July 1, 2011, an additional 40,000 shares of common stock were issued for cash. Foyle also had unexercised stock options to purchase 32,000 shares of common stock at $15 per share outstanding at the beginning and end of 2011. The average market price of Foyle’s common stock was $20 during 2011. What is the number of shares that should be used in computing diluted earnings per share for the year ended December 31, 2011? a. 580,000 b. 588,000 c. 608,000 d. 612,000 9. When computing diluted earnings per share, convertible securities are a. ignored. b. recognized only if they are dilutive. c. recognized only if they are antidilutive. . recognized whether they are dilutive or antidilutive. 10. In determining diluted earnings per share, dividends on nonconvertible cumulative preferred stock should be a. disregarded. b. added back to net income whether declared or not. c. deducted from net income only if declared. d. deducted from net income whether declared or not. 11. The if-converted method of computing earnings per share data assumes conversion of convertible securities as of the a. beginning of the earliest period reported (or at time of issuance, if later). b. beginning of the earliest period reported (regardless of time of issuance). c. iddle of the earliest period reported (regardless of time of issuance). d. ending of the earliest period reported (regardless of time of issuance). Multiple Choice Answers—Earnings Per Share—CPA Adapted Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | 5. | b| 6. | b| 7. | d| 8. | b| 9. | b| 10. | d| 11. | a| No. AnswerDerivation 5. b$620,000 – $80,000 ————————— = $1. 80. 300,000 6. b $400,000 – (10,000 ? $100 ? .05) ——————————————— = $1. 94. 180,000 7. d $3,400,000 – $200,000 ——————————– = $1. 28. 2,400,000 + 100,000 8. b560,000 + (40,000 ? 6/12) + [32,000 – (32,000 ? 15 ? $20)] = 588,000. 9. bConceptual. 10. dConceptual. 11. aConceptual. Chapter 17 – Investments 1. On October 1, 2010, Wenn Co. purchased 600 of the $1,000 face value, 8% bonds of Loy, Inc. , for $702,000, including accrued interest of $12,000. The bonds, which mature on January 1, 2017, pay interest semiannually on January 1 and July 1. Wenn used the straight-line method of amortization and appropriately recorded the bonds as available-for-sale. On Wenn’s December 31, 2011 balance sheet, the carrying value of the bonds is a. $690,000. b. $684,000. c. $681,600. d. $672,000. 2. Valet Corp. egan operations in 2010. An analysis of Valet’s equity securities portfolio acquired in 2010 shows the following totals at December 31, 2010 for trading and available-for-sale securities: TradingAvailable-for-Sale SecuritiesSecurities Aggregate cost$90,000$110,000 Aggregate fair value65,00095,000 What amount should Valet report in its 2010 income statement for unrealized holding loss? a. $40,000. b. $10,000. c. $15,000. d. $25,000. 3. At December 31, 2010, Jeter Corp. had the following equity securities that were purchased during 2010, its first year of operation: FairUnrealized Cost ValueGain (Loss)

Trading Securities: SecurityA$ 90,000$ 60,000$(30,000) B 15,000 20,000 5,000 Totals$105,000$ 80,000$(25,000) Available-for-Sale Securities: SecurityY$ 70,000$ 80,000$ 10,000 Z 85,000 55,000 (30,000) Totals$155,000$135,000$(20,000) All market declines are considered temporary. Fair value adjustments at December 31, 2010 should be established with a corresponding charge against IncomeStockholders’ Equity a. $45,000$ 0 b. $30,000$30,000 c. $25,000$20,000 d. $25,000$ 0 4. On December 29, 2011, James Co. sold an equity security that had been purchased on January 4, 2010.

James owned no other equity securities. An unrealized holding loss was reported in the 2010 income statement. A realized gain was reported in the 2011 income statement. Was the equity security classified as available-for-sale and did its 2010 market price decline exceed its 2011 market price recovery? 2010 Market Price Decline Exceeded 2011 Available-for-SaleMarket Price Recovery a. YesYes b. YesNo c. NoYes d. NoNo Use the following information for questions 5 through 7. Rich, Inc. acquired 30% of Doane Corp. ‘s voting stock on January 1, 2010 for $400,000. During 2010, Doane earned $160,000 and paid dividends of $100,000.

Rich’s 30% interest in Doane gives Rich the ability to exercise significant influence over Doane’s operating and financial policies. During 2011, Doane earned $200,000 and paid dividends of $60,000 on April 1 and $60,000 on October 1. On July 1, 2011, Rich sold half of its stock in Doane for $264,000 cash. 5. Before income taxes, what amount should Rich include in its 2010 income statement as a result of the investment? a. $160,000. b. $100,000. c. $48,000. d. $30,000. 6. The carrying amount of this investment in Rich’s December 31, 2010 balance sheet should be a. $400,000. b. $418,000. c. $448,000. d. $460,000. . What should be the gain on sale of this investment in Rich’s 2011 income statement? a. $64,000. b. $55,000. c. $49,000. d. $40,000. 8. On January 1, 2010, Reston Co. purchased 25% of Ace Corp. ‘s common stock; no goodwill resulted from the purchase. Reston appropriately carries this investment at equity and the balance in Reston’s investment account was $720,000 at December 31, 2010. Ace reported net income of $450,000 for the year ended December 31, 2010, and paid common stock dividends totaling $180,000 during 2010. How much did Reston pay for its 25% interest in Ace? a. $652,500. b. $765,000. c. $787,500. d. 877,500. 9. On December 31, 2010, Patel Co. purchased equity securities as trading securities. Pertinent data are as follows: Fair Value Security CostAt 12/31/11 A$132,000$117,000 B168,000186,000 C288,000258,000 On December 31, 2011, Patel transferred its investment in security C from trading to available-for-sale because Patel intends to retain security C as a long-term investment. What total amount of gain or loss on its securities should be included in Patel’s income statement for the year ended December 31, 2011? a. $3,000 gain. b. $27,000 loss. c. $30,000 loss. d. $45,000 loss. Multiple Choice Answers—CPA Adapted

Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | 1. | d| 3. | c| 5. | c| 7. | c| 9. | b| 2. | d| 4. | d| 6. | b| 8. | a| | | No. AnswerDerivation 1. d$702,000 – $12,000 = $690,000 15 $690,000 – ($90,000 ? — ) = $672,000. 75 2. d$90,000 – $65,000 = $25,000. 3. c 4. dConceptual. 5. c$160,000 ? 30% = $48,000. 6. b$400,000 + $48,000 – ($100,000 ? 30%) = $418,000. 7. c$418,000 – ($60,000 ? 30%) + ($200,000 ? 50% ? 30%) = $430,000. $264,000 – ($430,000 ? 2) = $49,000. 8. a$720,000 – ($450,000 ? 25%) + ($180,000 ? 25%) = $652,500. 9. b$18,000 – $15,000 – $30,000 = $27,000 loss. Chapter 18 – Revenue Recognition . According to the FASB’s conceptual framework, the process of reporting an item in the financial statements of an entity is a. recognition. b. realization. c. allocation. d. matching. 2. Green Construction Co. has consistently used the percentage-of-completion method of recognizing revenue. During 2010, Green entered into a fixed-price contract to construct an office building for $12,000,000. Information relating to the contract is as follows: At December 31 2010 2011 Percentage of completion15%45% Estimated total cost at completion$9,000,000$9,600,000 Gross profit recognized (cumulative)600,0001,440,000

Contract costs incurred during 2011 were: a. $2,880,000. b. $2,970,000. c. $3,150,000. d. $4,320,000. 3. Bruner Constructors, Inc. has consistently used the percentage-of-completion method of recognizing income. In 2010, Bruner started work on a $35,000,000 construction contract that was completed in 2011. The following information was taken from Bruner’s 2010 accounting records: Progress billings$11,000,000 Costs incurred10,500,000 Collections7,000,000 Estimated costs to complete21,000,000 What amount of gross profit should Bruner have recognized in 2010 on this contract? a. $3,500,000 b. 2,333,334 c. $1,750,000 d. $1,166,667 4. During 2010, Gates Corp. started a construction job with a total contract price of $3,500,000. The job was completed on December 15, 2011. Additional data are as follows: 2010 2011 Actual costs incurred$1,350,000$1,525,000 Estimated remaining costs1,350,000— Billed to customer1,200,0002,300,000 Received from customer1,000,0002,400,000 Under the completed-contract method, what amount should Gates recognize as gross profit for 2011? a. $225,000 b. $312,500 c. $475,000 d. $625,000 5. Hogan Farms produced 800,000 pounds of cotton during the 2010 season.

Hogan sells all of its cotton to Ott Co. , which has agreed to purchase Hogan’s entire production at the prevailing market price. Recent legislation assures that the market price will not fall below $. 70 per pound during the next two years. Hogan’s costs of selling and distributing the cotton are immaterial and can be reasonably estimated. Hogan reports its inventory at expected exit value. During 2010, Hogan sold and delivered to Ott 600,000 pounds at the market price of $. 70. Hogan sold the remaining 200,000 pounds during 2011 at the market price of $. 72. What amount of revenue should Hogan recognize in 2010? . $420,000 b. $432,000 c. $560,000 d. $576,000 6. Braun, Inc. appropriately uses the installment-sales method of accounting to recognize income in its financial statements. Some pertinent data relating to this method of accounting include: 2010 2011 Installment sales$750,000$720,000 Cost of installment sales 570,000 504,000 Gross profit$180,000$216,000 Rate of gross profit24%30% Balance of deferred gross profit at year end: 2010$108,000$ 36,000 2011 198,000 Total$108,000$234,000 What amount of installment accounts receivable should be presented in Braun’s December 31, 2011 balance sheet? a. 720,000 b. $810,000 c. $780,000 d. $866,666 7. Hartz Co. , which began operations on January 1, 2010, appropriately uses the installment-sales method of accounting. The following information pertains to Hartz’s operations for the year 2010: Installment sales$1,200,000 Regular sales480,000 Cost of installment sales720,000 Cost of regular sales288,000 General and administrative expenses96,000 Collections on installment sales288,000 The deferred gross profit account in Hartz’s December 31, 2010 balance sheet should be a. $115,200. b. $192,000. c. $364,800. d. $480,000. 8. On January 1, 2010, Orton Co. old a used machine to King, Inc. for $350,000. On this date, the machine had a depreciated cost of $245,000. King paid $50,000 cash on January 1, 2010 and signed a $300,000 note bearing interest at 10%. The note was payable in three annual installments of $100,000 beginning January 1, 2011. Orton appropriately accounted for the sale under the installment method. King made a timely payment of the first installment on January 1, 2011 of $130,000, which included interest of $30,000 to date of payment. At December 31, 2011, Orton has deferred gross profit of a. $70,000. b. $66,000. c. $60,000. d. 51,000. 9. Piper Co. began operations on January 1, 2010 and appropriately uses the installment method of accounting. The following information pertains to Piper’s operations for 2010: Installment sales1,800,000 Cost of installment sales1,080,000 General and administrative expenses180,000 Collections on installment sales825,000 The balance in the deferred gross profit account at December 31, 2010 should be a. $330,000. b. $495,000. c. $390,000. d. $720,000. 10. Moon Co. records all sales using the installment method of accounting. Installment sales contracts call for 36 equal monthly cash payments.

According to the FASB’s conceptual framework, the amount of deferred gross profit relating to collections 12 months beyond the balance sheet date should be reported in the a. current liabilities section as a deferred revenue. b. noncurrent liabilities section as a deferred revenue. c. current assets section as a contra account. d. noncurrent assets section as a contra account. 11. Crane, Inc. is a retailer of home appliances and offers a service contract on each appliance sold. Crane sells appliances on installment contracts, but all service contracts must be paid in full at the time of sale.

Collections received for service contracts should be recorded as an increase in a a. deferred revenue account. b. sales contracts receivable valuation account. c. stockholders’ valuation account. d. service revenue account. Multiple Choice Answers—CPA Adapted Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | 1. | a| 3. | d| 5. | c| 7. | c| 9. | c| 11. | a| 2. | b| 4. | d| 6. | b| 8. | c| 10. | c| | | No. AnswerDerivation 1. aConceptual. 2. b($9,600,000 ?? 45%) – ($9,000,000 ?? 15%) = $2,970,000. $10,500,000 3. d—————— ?? ($35,000,000 – $31,500,000) = $1,166,667. $31,500,000 . d$3,500,000 – $1,350,000 – $1,525,000 = $625,000. 5. c800,000 lbs. ?? $. 70 = $560,000. 6. b($36,000 ? 24%) + ($198,000 ? 30%) = $810,000. 7. c$1,200,000 – $720,000 = $480,000 gross profit (40% gross profit rate) $480,000 – ($288,000 ??. 4) = $364,800. 8. c$300,000 + $50,000 = $350,000 $350,000 – $245,000 = $105,000 gross profit (30% gross profit rate) ($300,000 – $100,000) ? 30% = $60,000. 9. c$1,800,000 – $1,080,000 = $720,000 (40% gross profit rate)$720,000 – ($825,000 ?? 40%) = $390,000. 10. cConceptual. 11. aConceptual. Chapter 20 Accounting for Pensions ; Post Retirement Benefits 1.

The following information pertains to Hopson Co. ‘s pension plan: Actuarial estimate of projected benefit obligation at 1/1/11$72,000 Assumed discount rate10% Service costs for 2011$18,000 Pension benefits paid during 2011$15,000 If no change in actuarial estimates occurred during 2011, Hopson’s projected benefit obligation at December 31, 2011 was a. $64,200. b. $75,000. c. $79,200. d. $82,200. 2. Interest cost included in pension expense recognized for a period by an employer sponsoring a defined-benefit pension plan represents the a. shortage between the expected and actual returns on plan assets. b. ncrease in the projected benefit obligation due to the passage of time. c. increase in the fair value of plan assets due to the passage of time. d. amortization of the discount on accumulated OCI (PSC). 3. Logan Corp. , a company whose stock is publicly traded, provides a noncontributory defined-benefit pension plan for its employees. The company’s actuary has provided the following information for the year ended December 31, 2011: Projected benefit obligation$600,000 Accumulated benefit obligation525,000 Fair value of plan assets825,000 Service cost240,000 Interest on projected benefit obligation24,000

Amortization of prior service cost60,000 Expected and actual return on plan assets82,500 The market-related asset value equals the fair value of plan assets. No contributions have been made for 2011 pension cost. In its December 31, 2011 balance sheet, Logan should report a pension asset / liability of a. Pension liability of $600,000 b. Pension asset of $824,000 c. Pension asset of $225,000 d. Pension liability of $525,000 4. Seigel Co. maintains a defined-benefit pension plan for its employees. At each balance sheet date, Yeager should report a pension asset / liability equal to the a. ccumulated benefit obligation. b. projected benefit obligation. c. accumulated benefit obligation. d. funded status relative to the projected benefit obligation. 5. Ohlman, Inc. maintains a defined-benefit pension plan for its employees. As of December 31, 2011, the market value of the plan assets is less than the accumulated benefit obligation. The projected benefit obligation exceeds the accumulated benefit obligation. In its balance sheet as of December 31, 2011, Ohlman should report a liability in the amount of the a. excess of the projected benefit obligation over the fair value of the plan assets. b. xcess of the accumulated benefit obligation over the fair value of the plan assets. c. projected benefit obligation. d. accumulated benefit obligation. 6. At December 31, 2011, the following information was provided by the Vargas Corp. pension plan administrator: Fair value of plan assets$4,500,000 Accumulated benefit obligation5,580,000 Projected benefit obligation7,200,000 What is the amount of the pension liability that should be shown on Vargas’ December 31, 2011 balance sheet? a. $7,200,000 b. $2,700,000 c. $1,620,000 d. $1,080,000 Multiple Choice Answers—CPA Adapted Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | 1. d| 3. | c| 5. | a| 2. | b| 4. | d| 6. | b| No. AnswerDerivation 1. d$72,000 + $18,000 + ($72,000 ? .10) – $15,000 = $82,200. 2. bConceptual. 3. c$825,000 – $600,000 = $225,000. 4. dConceptual. 5. aConceptual. 6. b$7,200,000 – $4,500,000 = $2,700,000. Chapter 21 –Accounting for Leases 1. Lease A does not contain a bargain purchase option, but the lease term is equal to 90 percent of the estimated economic life of the leased property. Lease B does not transfer ownership of the property to the lessee by the end of the lease term, but the lease term is equal to 75 percent of the estimated economic life of the leased property.

How should the lessee classify these leases? Lease A Lease B a. Operating leaseCapital lease b. Operating leaseOperating lease c. Capital leaseCapital lease d. Capital leaseOperating lease 2. On December 31, 2011, Burton, Inc. leased machinery with a fair value of $840,000 from Cey Rentals Co. The agreement is a six-year noncancelable lease requiring annual payments of $160,000 beginning December 31, 2011. The lease is appropriately accounted for by Burton as a capital lease. Burton’s incremental borrowing rate is 11%. Burton knows the interest rate implicit in the lease payments is 10%.

The present value of an annuity due of 1 for 6 years at 10% is 4. 7908. The present value of an annuity due of 1 for 6 years at 11% is 4. 6959. In its December 31, 2011 balance sheet, Burton should report a lease liability of a. $606,528. b. $680,000. c. $751,344. d. $766,528. 3. On December 31, 2010, Harris Co. leased a machine from Catt, Inc. for a five-year period. Equal annual payments under the lease are $630,000 (including $30,000 annual executory costs) and are due on December 31 of each year. The first payment was made on December 31, 2010, and the second payment was made on December 31, 2011.

The five lease payments are discounted at 10% over the lease term. The present value of minimum lease payments at the inception of the lease and before the first annual payment was $2,502,000. The lease is appropriately accounted for as a capital lease by Harris. In its December 31, 2011 balance sheet, Harris should report a lease liability of a. $1,902,000. b. $1,872,000. c. $1,711,800. d. $1,492,200. 4. A lessee had a ten-year capital lease requiring equal annual payments. The reduction of the lease liability in year 2 should equal a. the current liability shown for the lease at the end of year 1. . the current liability shown for the lease at the end of year 2. c. the reduction of the lease liability in year 1. d. one-tenth of the original lease liability. Use the following information for questions 5 and 6. On January 2, 2011, Hernandez, Inc. signed a ten-year noncancelable lease for a heavy duty drill press. The lease stipulated annual payments of $150,000 starting at the end of the first year, with title passing to Hernandez at the expiration of the lease. Hernandez treated this transaction as a capital lease. The drill press has an estimated useful life of 15 years, with no salvage value.

Hernandez uses straight-line depreciation for all of its plant assets. Aggregate lease payments were determined to have a present value of $900,000, based on implicit interest of 10%. 5. In its 2011 income statement, what amount of interest expense should Hernandez report from this lease transaction? a. $0 b. $56,250 c. $75,000 d. $90,000 6. In its 2011 income statement, what amount of depreciation expense should Hernandez report from this lease transaction? a. $150,000 b. $100,000 c. $90,000 d. $60,000 7. In a lease that is recorded as a sales-type lease by the lessor, interest revenue a. hould be recognized in full as revenue at the lease’s inception. b. should be recognized over the period of the lease using the straight-line method. c. should be recognized over the period of the lease using the effective interest method. d. does not arise. 8. Torrey Co. manufactures equipment that is sold or leased. On December 31, 2011, Torrey leased equipment to Dalton for a five-year period ending December 31, 2016, at which date ownership of the leased asset will be transferred to Dalton. Equal payments under the lease are $220,000 (including $20,000 executory costs) and are due on December 31 of each year.

The first payment was made on December 31, 2011. Collectibility of the remaining lease payments is reasonably assured, and Torrey has no material cost uncertainties. The normal sales price of the equipment is $770,000, and cost is $600,000. For the year ended December 31, 2011, what amount of income should Torrey realize from the lease transaction? a. $170,000 b. $220,000 c. $230,000 d. $330,000 *9. Jamar Co. sold its headquarters building at a gain, and simultaneously leased back the building. The lease was reported as a capital lease. At the time of the sale, the gain should be reported as a. perating income. b. an extraordinary item, net of income tax. c. a separate component of stockholders’ equity. d. a deferred gain. *10. On December 31, 2011, Haden Corp. sold a machine to Ryan and simultaneously leased it back for one year. Pertinent information at this date follows: Sales price$900,000 Carrying amount825,000 Present value of reasonable lease rentals ($7,500 for 12 months @ 12%)85,000 Estimated remaining useful life12 years In Haden’s December 31, 2011 balance sheet, the deferred profit from the sale of this machine should be a. $85,000. b. $75,000. c. $10,000. . $0. Multiple Choice Answers—CPA Adapted Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | 1. | c| 3. | d| 5. | d| 7. | c| *9. | d| 2. | a| 4. | a| 6. | d| 8. | a| *10| d| No. AnswerDerivation 1. cConceptual. 2. a($160,000 ? 4. 7908) – $160,000 = $606,528. 3. d$2,502,000 – $630,000 + $30,000 = $1,902,000 (2010). $1,902,000 – [$600,000 – ($1,902,000 ? .10)] = $1,492,200 (2011). 4. aConceptual. 5. d$900,000 ? .10 = $90,000. 6. d$900,000 ? 15 = $60,000. 7. cConceptual. 8. a$770,000 – $600,000 = $170,000. *9. dConceptual. *10. d = 9. 44%, < 10% of FV of asset ? t is a minor leaseback. Chapter 22-Accounting Changes and Error Analysis 1. Which of the following should be reported as a prior period adjustment? Change inChange from Estimated LivesUnaccepted Principle of Depreciable Assetsto Accepted Principle a. YesYes b. NoYes c. YesNo d. NoNo 2. On December 31, 2011, Grantham, Inc. appropriately changed its inventory valuation method to FIFO cost from weighted-average cost for financial statement and income tax purposes. The change will result in a $1,500,000 increase in the beginning inventory at January 1, 2011. Assume a 30% income tax rate.

The cumulative effect of this accounting change on beginning retained earnings is a. $0. b. $450,000. c. $1,050,000. d. $1,500,000. 3. On January 1, 2011, Frost Corp. changed its inventory method to FIFO from LIFO for both financial and income tax reporting purposes. The change resulted in an $800,000 increase in the January 1, 2011 inventory. Assume that the income tax rate for all years is 30%. The cumulative effect of the accounting change should be reported by Frost in its 2011 a. retained earnings statement as a $560,000 addition to the beginning balance. b. ncome statement as a $560,000 cumulative effect of accounting change. c. retained earnings statement as an $800,000 addition to the beginning balance. d. income statement as an $800,000 cumulative effect of accounting change. 4. On January 1, 2008, Lake Co. purchased a machine for $792,000 and depreciated it by the straight-line method using an estimated useful life of eight years with no salvage value. On January 1, 2011, Lake determined that the machine had a useful life of six years from the date of acquisition and will have a salvage value of $72,000. An accounting change was made in 2011 to reflect these additional data.

The accumulated depreciation for this machine should have a balance at December 31, 2011 of a. $438,000. b. $462,000. c. $480,000. d. $528,000. 5. On January 1, 2008, Hess Co. purchased a patent for $595,000. The patent is being amortized over its remaining legal life of 15 years expiring on January 1, 2023. During 2011, Hess determined that the economic benefits of the patent would not last longer than ten years from the date of acquisition. What amount should be reported in the balance sheet for the patent, net of accumulated amortization, at December 31, 2011? a. $357,000 b. $408,000 c. $420,000 . $436,375 6. During 2010, a textbook written by Mercer Co. personnel was sold to Roark Publishing, Inc. , for royalties of 10% on sales. Royalties are receivable semiannually on March 31, for sales in July through December of the prior year, and on September 30, for sales in January through June of the same year. * Royalty income of $108,000 was accrued at 12/31/10 for the period July-December 2010. * Royalty income of $120,000 was received on 3/31/11, and $156,000 on 9/30/11. * Mercer learned from Roark that sales subject to royalty were estimated at $1,620,000 for the last half of 2011.

In its income statement for 2011, Mercer should report royalty income at a. $276,000. b. $288,000. c. $318,000. d. $330,000. 7. On January 1, 2010, Janik Corp. acquired a machine at a cost of $500,000. It is to be depreciated on the straight-line method over a five-year period with no residual value. Because of a bookkeeping error, no depreciation was recognized in Janik’s 2010 financial statements. The oversight was discovered during the preparation of Janik’s 2011 financial statements. Depreciation expense on this machine for 2011 should be a. $0. b. $100,000. c. $125,000. d. $200,000. 8.

On December 31, 2011, special insurance costs, incurred but unpaid, were not recorded. If these insurance costs were related to work in process, what is the effect of the omission on accrued liabilities and retained earnings in the December 31, 2011 balance sheet? Accrued LiabilitiesRetained Earnings a. No effectNo effect b. No effectOverstated c. UnderstatedNo effect d. UnderstatedOverstated 9. Black, Inc. is a calendar-year corporation whose financial statements for 2010 and 2011 included errors as follows: YearEnding InventoryDepreciation Expense 2010$162,000overstated$135,000overstated 201154,000understated45,000understated

Assume that purchases were recorded correctly and that no correcting entries were made at December 31, 2010, or at December 31, 2011. Ignoring income taxes, by how much should Black’s retained earnings be retroactively adjusted at January 1, 2012? a. $144,000 increase b. $36,000 increase c. $18,000 decrease d. $9,000 increase Multiple Choice Answers—CPA Adapted Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | 1. | b| 3. | a| 5. | b| 7. | b| 9. | a| 2. | c| 4. | a| 6. | d| 8. | c| | | No. AnswerDerivation 1. bConceptual. 2. c$1,500,000 ? (1 – . 3) = $1,050,000. 3. a$800,000 ? (1 – . ) = $560,000. 4. a$792,000 ? 3/8 = $297,000 $297,000 + [($792,000 – $297,000 – $72,000) ? 1/3] = $438,000. 5. b$595,000 ? 3/15 = $119,000 $595,000 – $119,000 – [($595,000 – $119,000) ? 1/7] = $408,000. 6. d($120,000 – $108,000) + $156,000 + ($1,620,000 ? .10) = $330,000. 7. b$500,000 ? 5 = $100,000. 8. cConceptual. 9. a$54,000 (u) + $135,000 (u) – $45,000 (o) = $144,000 (u). Chapter 23- Statement of Cash Flows Use the following information for questions 1 and 2. A company acquired a building, paying a portion of the purchase price in cash and issuing a mortgage note payable to the seller for the balance. . In a statement of cash flows, what amount is included in investing activities for the above transaction? a. Cash payment b. Acquisition price c. Zero d. Mortgage amount 2. In a statement of cash flows, what amount is included in financing activities for the above transaction? a. Cash payment b. Acquisition price c. Zero d. Mortgage amount Use the following information for questions 3 and 4. Smiley Corp. ‘s transactions for the year ended December 31, 2011 included the following: * Purchased real estate for $550,000 cash which was borrowed from a bank. Sold available-for-sale securities for $500,000. * Paid dividends of $600,000. * Issued 500 shares of common stock for $250,000. * Purchased machinery and equipment for $125,000 cash. * Paid $450,000 toward a bank loan. * Reduced accounts receivable by $100,000. * Increased accounts payable $200,000. 3. Smiley’s net cash used in investing activities for 2011 was a. $675,000. b. $375,000. c. $175,000. d. $50,000. 4. Smiley’s net cash used in financing activities for 2011 was a. $50,000. b. $250,000. c. $450,000. d. $500,000. Use the following information for questions 5 and 6. Peavy Corp. s transactions for the year ended December 31, 2011 included the following: 0 Acquired 50% of Gant Corp. ‘s common stock for $180,000 cash which was borrowed from a bank. 1 Issued 5,000 shares of its preferred stock for land having a fair value of $320,000. 2 Issued 500 of its 11% debenture bonds, due 2016, for $392,000 cash. 3 Purchased a patent for $220,000 cash. 4 Paid $120,000 toward a bank loan. 5 Sold available-for-sale securities for $796,000. 6 Had a net increase in returnable customer deposits (long-term) of $88,000. 5. Peavy’s net cash provided by investing activities for 2011 was a. $296,000. b. 396,000. c. $476,000. d. $616,000. 6. Peavy’s net cash provided by financing activities for 2011 was a. $452,000. b. $540,000. c. $572,000. d. $660,000. Use the following information for questions 7 through 9. Jamison Corp. ‘s balance sheet accounts as of December 31, 2011 and 2010 and information relating to 2011 activities are presented below. December 31, 2011 2010 Assets Cash$ 440,000$ 200,000 Short-term investments600,000— Accounts receivable (net)1,020,0001,020,000 Inventory1,380,0001,200,000 Long-term investments400,000600,000 Plant assets3,400,0002,000,000 Accumulated depreciation(900,000)(900,000)

Patent 180,000 200,000 Total assets$6,520,000$4,320,000 Liabilities and Stockholders’ Equity Accounts payable and accrued liabilities$1,660,000$1,440,000 Notes payable (nontrade)580,000— Common stock, $10 par1,600,0001,400,000 Additional paid-in capital800,000500,000 Retained earnings 1,880,000 980,000 Total liabilities and stockholders’ equity$6,520,000$4,320,000 Information relating to 2011 activities: 7 Net income for 2011 was $1,500,000. 8 Cash dividends of $600,000 were declared and paid in 2011. 9 Equipment costing $1,000,000 and having a carrying amount of $320,000 was sold in 2011 for $360,000. 0 A long-term investment was sold in 2011 for $320,000. There were no other transactions affecting long-term investments in 2011. 11 20,000 shares of common stock were issued in 2011 for $25 a share. 12 Short-term investments consist of treasury bills maturing on 6/30/12. 7. Net cash provided by Jamison’s 2011 operating activities was a. $1,500,000. b. $2,120,000. c. $2,080,000. d. $2,160,000. 8. Net cash used in Jamison’s 2011 investing activities was a. $2,320,000. b. $1,820,000. c. $1,680,000. d. $1,720,000. 9. Net cash provided by Jamison’s 2011 financing activities was a. 480,000. b. $520,000. c. $1,080,000. d. $1,680,000. 10. Foxx Corp. ‘s comparative balance sheet at December 31, 2011 and 2010 reported accumulated depreciation balances of $800,000 and $600,000, respectively. Property with a cost of $50,000 and a carrying amount of $38,000 was the only property sold in 2011. Depreciation charged to operations in 2011 was a. $188,000. b. $200,000. c. $212,000. d. $224,000. 11. Nagel Co. ‘s prepaid insurance was $90,000 at December 31, 2011 and $45,000 at December 31, 2010. Insurance expense was $36,000 for 2011 and $27,000 for 2010.

What amount of cash disbursements for insurance would be reported in Nagel’s 2011 net cash provided by operating activities presented on a direct basis? a. $99,000. b. $81,000. c. $54,000. d. $36,000. Multiple Choice Answers—CPA Adapted Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | 1. | a| 3. | c| 5. | b| 7. | c| 9. | a| 11. | b| 2. | c| 4. | b| 6. | b| 8. | a| 10. | c| | | No. AnswerDerivation 1. aConceptual. 2. cConceptual. 3. c($550,000) + $500,000 – $125,000 = ($175,000). 4. b$550,000 – $600,000 + $250,000 – $450,000 = ($250,000). 5. b($180,000) – $220,000 + $796,000 = $396,000. 6. $180,000 + $392,000 – $120,000 + $88,000 = $540,000. 7. c$1,500,000 – $180,000 + ($900,000 – $900,000 + $680,000) – ($360,000 – $320,000) + $20,000 + $220,000 – ($320,000 – $200,000) = $2,080,000. 8. a$320,000 + $360,000 – ($3,400,000 + $1,000,000 – $2,000,000) – $600,000 = $2,320,000. 9. a20,000 ? $25 = $500,000 $500,000 + $580,000 – $600,000 = $480,000. 10. c$800,000 – $600,000 + ($50,000 – $38,000) = $212,000. 11. b$90,000 + $36,000 – $45,000 = $81,000. Chapter 24- Full Disclosure in Financial Reporting 1. Which of the following facts concerning plant assets should be included in the summary of significant accounting policies?

Depreciation MethodComposition a. NoYes b. YesYes c. YesNo d. NoNo 2. Farr, Inc. is a multidivisional corporation which has both intersegment sales and sales to unaffiliated customers. Farr should report segment financial information for each division meeting which of the following criteria? a. Segment profit or loss is 10% or more of consolidated profit or loss. b. Segment profit or loss is 10% or more of combined profit or loss of all company segments. c. Segment revenue is 10% or more of combined revenue of all the company segments. d. Segment revenue is 10% or more of consolidated revenue. 3. Unruh Corp. nd its divisions are engaged solely in manufacturing operations. The following data (consistent with prior years’ data) pertain to the industries in which operations were conducted for the year ended December 31, 2011. Assets Industry Revenue Profit 12/31/11 A$ 8,000,000$1,320,000$16,000,000 B6,400,0001,120,00014,000,000 C4,800,000960,00010,000,000 D2,400,000440,0005,200,000 E3,400,000540,0005,600,000 F 1,200,000 180,000 2,400,000 $26,200,000$4,560,000$53,200,000 In its segment information for 2011, how many reportable segments does Unruh have? a. Three b. Four c. Five d. Six 4.

The following information pertains to Nixon Corp. and its divisions for the year ended December 31, 2011. Sales to unaffiliated customers$2,500,000 Intersegment sales of products similar to those sold to unaffiliated customers750,000 Interest earned on loans to other operating segments50,000 Nixon and all of its divisions are engaged solely in manufacturing operations. Nixon has a reportable segment if that segment’s revenue exceeds a. $330,000. b. $325,000. c. $255,000. d. $250,000. 5. Advertising costs may be accrued or deferred to provide an appropriate expense in each period for InterimYear-end Financial ReportingFinancial Reporting . YesNo b. YesYes c. NoNo d. NoYes 6. Mayo Corp. has estimated that total depreciation expense for the year ending December 31, 2011 will amount to $300,000, and that 2011 year-end bonuses to employees will total $600,000. In Mayo’s interim income statement for the six months ended June 30, 2011, what is the total amount of expense relating to these two items that should be reported? a. $0. b. $150,000. c. $450,000. d. $900,000. 7. Fina Corp. had the following transactions during the quarter ended March 31, 2011: Loss from hurricane damage$350,000 Payment of fire insurance premium for calendar year 2011500,000

What amount should be included in Fina’s income statement for the quarter ended March 31, 2011? Extraordinary LossInsurance Expense a. $350,000$500,000 b. $350,000$125,000 c. $87,500$125,000 d. $0$500,000 8. For interim financial reporting, an extraordinary gain occurring in the second quarter should be a. recognized ratably over the last three quarters. b. recognized ratably over all four quarters with the first quarter being restated. c. recognized in the second quarter. d. disclosed by note only in the second quarter. *9. How is the average inventory used in the calculation of each of the following?

Acid-Test (Quick) RatioInventory Turnover Ratio a. NumeratorNumerator b. NumeratorDenominator c. Not UsedDenominator d. Not UsedNumerator *10. Which of the following ratios is(are) useful in assessing a company’s ability to meet current maturing or short-term obligations? Acid-Test RatioDebt to Total Assets Ratio a. NoNo b. NoYes c. YesYes d. YesNo *11. Which of the following ratios should be used in evaluating the effectiveness with which the company uses its assets? Receivables TurnoverPayout Ratio a. YesYes b. NoNo c. YesNo d. NoYes Multiple Choice Answers—CPA Adapted Item| Ans. | Item| Ans. Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | Item| Ans. | 1. | c| 3. | b| 5. | b| 7. | b| *9. | c| *11. | c| 2. | c| 4. | b| 6. | c| 8. | c| *10. | d| | | No. AnswerDerivation 1. cConceptual. 2. cConceptual. 3. bRevenue test: $26,200,000 ? 10% = $2,620,000 Profit test: $4,560,000 ? 10% = $456,000 Asset test: $53,200,000 ? 10% = $5,320,000 A, B, C, E. 4. b($2,500,000 + $750,000) ? 10% = $325,000. 5. bConceptual. 6. c($300,000 + $600,000) ? 2 = $450,000. 7. bExtraordinary loss = $350,000 Insurance expense = $500,000 ? 4 = $125,000. 8. cConceptual. *9. cConceptual. *10. dConceptual. *11. cConceptual.

Custom writing services

×

Hi there, would you like to get such a paper? How about receiving a customized one? Check it out