Fmcg Phd Thesis

PAPER – II MANAGEMENT Note : This paper contains fifty (50) multiple-choice questions, each question carrying two (2) marks. Attempt all the questions. 1. In which competitive structure, under industry equilibrium, Price = LMC = LMR = LAC = LAR condition prevails? (A) perfect competition (B) monopoly (C) monopolistic competition (D) duopoly 2. In the Cobb – Douglas production function, given as, A K a Lb , the sum of a b is equal to : (A) 10 (B) 100 (C) 1 1 (D) 3.

In the equation pertaining to National Income, Y C S , the excess of income over consumption is depicted by : (A) Y (B) C (C) Y S (D) Y C 4. The long-run average cost curve takes the shape of : (A) Saucer (B) Inverted Saucer (C) Cone (D) Inverted cone 5. The four functions of infrastructure development under the PPP mode, namely, “Construct, Run, Possess and Sell-off” are popularly depicted by the acronym : (A) CRPS (B) (C) (D) 6. BOOT BOOM 7. 8.

TEAM Organization synergy implies (A) More than proportionate growth (B) Less than proportionate growth (C) Constant growth (D) Constant fall The two-factor model of motivation theory was propounded by : (A) Herzberg (B) Victor Vroom (C) Porter – Lawler (D) Maslow An approach to study of organizations that looks at an organization as composed of many inter – related parts making up an integrated work is : (A) Functional approach (B) Group approach (C) Systems approach 3 F1602 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. D) Oligopolist approach An organization design that treats the human resources as limited in capability and expects them to just confine to given roles, may be called as : (A) Organic design (B) Proactive design (C) Functional design (D) Mechanistic design The laissez – faire leader is also known as : (A) Democratic (B) Autocratic (C) Free – reign (D) Tree – trunk Under the present conditions and trends, which of the following statements is perhaps the most appropriate : (A) Human resources are expensive, while technology is cheap (B) Human Resources are expensive as Technology is (C) Human Resources are cheap as technology is (D) Human Resources are cheap, while technology is expensive BARS, Intra – mural activities, Bedeaux plan and golden handshakes, respectively, refer to certain aspects or components of : Retirement (P), Performance Appraisal (Q), Wage determination (R) and Welfare measures (S) as grouped in : (A) PQSR (B) QSRP (C) QRPS (D) PQRS High potential, but low performance employees may be branded as : (A) Stars (B) Question marks (C) Dogs (D) Answer sheets The ultimate remedy for disposal of an industrial dispute is : (A) Joint management council (B) Conciliation (C) Voluntary Arbitration (D) Adjudication The opportunity to be heard given to every parts to a dispute is necessary as per the principle of : (A) Mutual justice (B) Mutual benefit (C) Natural benefit (D) Natural justice In the valuation model, V C1 / ke g , the growth factor, “g” is assumed to be : (A) (B) (C) (D) Rising Constant Falling 17.

Zero When discounted cash flows, instead of undiscounted cash flows, are used in payback period computation for a project, the resulting pay-back period is : (A) Longer 4 F1602 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. (B) Shorter (C) Unaffected (D) Varying The market beta is always : (A) 1 (B) 1 (C) 1 (D) zero Of the two similar firms of the same risk-class and with same operating income, one employs debt capital of Rs. 50 mn. Given the tax rate of 30%, the value of the all-equity firm shall be poorer, compared to that of the levered firm by : (A) Rs. 15 mn (B) Rs. 150 mn (C) Rs. 1500 mn (D) cannot be said A credit policy of 3 30 , net 60 days, implies an annual interest rate of, taking 360 days? ear : (A) 90 % (B) 180 % (C) 18 % (D) 36 % Multilevel marketing links (A) Producers, intermediaries, wholesalers and retailers (B) Producers, wholesalers, retailers and consumers (C) Producers, retailers and consumers (D) Producers and consumers A personal communication method of product promotion is : (A) salesmanship (B) print media (C) television (D) advertisement Virtual marketing is the “future” which is facilitated by : (A) Customer relationship management (B) Channel management (C) Digital management (D) Internet and Information Technology A pricing strategy which is used to price a product high at the time of launching (A) Dual pricing (B) Penetrating pricing (C) Cost plus pricing (D) Skimming pricing Saturation, a stage to be managed effectively for continuing in the market, relates to : (A) Environment management (B) Product life cycle management (C) Logistic management (D) Channel management The prime concern of production layout is : (A) Process quality (B) Utility maximization 5 F1602 27. 28. 29. C) Smooth workflow (D) Line balancing Production management in respect of complex products involving many outsourced components, has to be fashioned like : (A) An integrated supply chain management (B) An independent production function (C) A mix of fragmented production lines (D) A mix of outsourced activities In assembly – line balancing, reducing the number of work stations is not preferred if it : (A) Reduces Idle time (B) Reduces work time (C) Increases work time (D) Has no impact on idle time The residual component in a time series under the multiplicative model is separated in : (A) Y T S C (B) (C) (D) Y TSC TSCR TSC T S C Y 30. 31. In a queuing system, the queue shall continue to grow when : (A) Arrival rate exceeds service rate (B) Service rate exceeds arrival rate (C) Poisson arrival pattern prevails (D) Idle probability approaches one The distribution in which the tails meet the horizontal axis only at infinity is : (A) Normal (B) Poisson (C) Binomial (D) Exponential The value of , bxy byx , is equal to : 32. 33. A) coefficient of determination (B) coefficient of correlation (C) coefficient of regression (D) coefficient of deviation Among these tests, the test that tests the equality of means when three or more populations are involved is : (A) “t” test (B) “Z” test (C) “F” test 2 (D) test Even the best of MIS cannot be (A) Substitute for decision making (B) Supportive of decision making (C) Data mining and data processing (D) Data recording and retrieving World Wide Web (WWW) is not written as : (A) WWW 6 34. 35. F1602 36. 37. 38. (B) Web (C) W3 (D) 3W „Spy wars? is a term used in : (A) customer analysis (B) competitor analysis (C) attractiveness analysis (D) new product analysis Appealing to a broad spectrum of customers with a kind of product uniqueness is called : (A) Market niche strategy (B) Best cost strategy (C) Differentiation strategy (D) Cost leadership strategy Establishment of fully- owned new facilities and new operation undertaken by a company from scratch is : (A) Greenfield investment (B) International merger (C) International acquisition (D) Cross-border acquisition Which of these is not an obscene gesture? A) The okay sign in Brazil (B) A hearty slap on the back in Switzerland (C) Doing anything with the left hand in Saudi Arabia (D) Thumb between second and third finger in Japan GATT has been replaced by : (A) OPEC (B) WTO (C) NAFTA (D) ASEAN Making people stimulated to greater creativity through a group process is : (A) Brain storming (B) Checklist method (C) Brain writing (D) Big – dream method Find the odd one out from the view point of schumpterian creativity is regard to entrepreneurship : (A) intuitiveness (B) inventiveness (C) innovativeness (D) imitativeness Of these, the one that deals with exploring new business opportunities is : (A) Business venturing (B) Business scouting (C) Business resilience (D) Business tycoons A practice by which organisations spot, motivate and groom entrepreneurs either competitive or collaborative, from among employees, is known as : (A) intrapreneurship 7 39. 40. 41. 42. 43. 44. F1602 45. B) entrapreneurship (C) extrapreneurship (D) contrapreneurship One of the external causes for sickness in small enterprises is : (A) Entrepreneurial misconduct (B) Deficient employee skills (C) Lapses and leakages in finance (D) Competition and globalisation Find out from the following, one term very closely associated with personal ethics : (A) accountability and responsibility (B) thoughtfulness (C) integrity and honesty (D) belief systems Find out the major reason for companies building strong ethics (A) Earning more profit (B) Building strong asset fortfolio (C) Avoid negative publicity (D) Muster shareholders support Financial dishonesty could be curbed and booked through promotion of : (A) Adherance to documented cash transfers (B) Enactment of more laws (C) Enhancing the severity of punishments (D) Code of conduct for Corporate Executives From the standpoint of personal choice, the least per capita carbon foot print effecting personal transportation alternative is : (A) Public transport (B) Own car (C) Hired car (D) Auto rickshaw The scheme that strives to achieve women empowerment through gainful employment persuits is (A) Self Help Group Scheme (B) Home Guard Scheme (C) Single Girl Child Scheme (D) Marriage Gift Scheme 46. 47. 48. 49. 50. ——————— F1602 8 MANAGEMENT Paper – II Answer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 A C D A B A A C D C A B B D D 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 B A C A D D A D D B C A C B A 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 A B C A D B C A B B A A B A D 46 47 48 49 50 C C A A A 9 F1602

We will write a custom essay sample on
Fmcg Phd Thesis
or any similar topic only for you
We will write a custom essay sample on
Fmcg Phd Thesis
or any similar topic only for you
Order now
Order now

Custom writing services

×

Hi there, would you like to get such a paper? How about receiving a customized one? Check it out